Kešu oříšky vlastně nejsou ořechy, jsou jedlými nažkami součástí jablíček tropického stromu ledvinovník. Pokud se vám jako první vybaví Frňákovník, nejste úplně daleko, ledvinovník je po všech stránkách kouzelným stromem.

Dřevo ledvinovníku je velmi tvrdé a používá se při výrobě nábytku jako tzv. bílý mahagon. Kardol z osemení má dezinfekční účinky a přidává se do insekticidů, laků, barviv apod. V Indii se jím tradičně impregnuje dřevo jako ochrana proti termitům.

Plody kešu jsou bohaté na taniny nebo vitamin C.

Kešu jsou hlavně vynikající svou chutí. Obzvlášť jsou dobré pražené na slano. Pražení kešu je rychlé a jednoduché a zvládne ho doslova každý!

Nejlepší zpráva pro šetřílky: sůl se po pražení nevyhazuje! Vsypte ji do dózy a k pražení ji používejte opakovaně.

Budete potřebovat:

Do pánve nasypte soli a promíchejte je. Zapněte plotýnku a středně mírný žár – sůl nechte zahřát. Po zahřátí solí vsypte do pánve oříšky a za stálého promíchávání pražte 5-8 minut. Opražené kešu poznáte podle lehce zlatavé barvy a vůně. Oříšky vsypte na plech, nechte mírně vychladit a přes síto oklepte přebytečnou sůl, Tu si pak schovejte na další várku.

Pražené kešu, pokud je nesníte, po vychlazení uložte do dózy s pevným víkem, ať nenavlhnou a neztratí svou křupavost.

Dobrou chuť 🙂