Domácí zdravý jogurt, který šetří přírodu a peněženku ZERO WASTE
Od září nám přibude doma jeden školáček. Počet svačin mi stoupne ze 2 na 3. V našem množství se už vyplatí vlastní výroba ve velkém, místo nakupování po jednotkách.
Navíc, nejen ušetřené koruny a zbytečné výlety do obchodu jsou mi hlavní motivací. Taky máte pocit, že se tak trochu začínáme topit ve vlastních plastových odpadech? Určitě nejsem sama, kdo cítí, že je potřeba něco dělat než čekat, až se na nás sesype ze všech stran.
Jak to tak bývá, začít musíme u sebe. Dá se to i hezky, s radostí a jednoduše. Kousek po kousku měnit svoje zajeté zvyklosti. Ono i těch pár kelímků od jogurtu, které neprojdou právě vašima rukama, můžou být tou malou kapkou v budoucím zdravém oceánu.
Na výrobu domácího jogurtu nepotřebujete žádný jogurtovač, ale velkou obyčejnou lahev na mléko plechovou nebo skleněnou, 1 litr čerstvého mléka a 1 dobrý bílý jogurt. Pokud ho budete balit dětem do školy na svačiny, pak ještě malé zavařovačky, které opakovaně použijete.
Dětem, sobě, nebo miláčkovi milovanému, … pak můžete na každý den připravit jinou jogurtovou variantu. U nás (na fotce) teď máme náš domácí jogurt s čerstvými povidly, slunečnicovým semínkem a špetkou skořice. A je opravdu k sežrání!
Jindy ho necháme jen tak, nebo přidáme kokos s čokoládou. Jindy babán s hruškami. Jindy ostužinovou omačku (letos bylo hodně ostružin).
Děti si varianty můžou vymýšlet a chystat sami. Jistotu máte v tom, že jim bude chutnat.
Budete potřebovat:
1 litr čerstvého mléka
200ml čerstvého jogurtu
pokud se vám líbí malé zavařovačky na fotce, můžete si je pořídit tady.
Postup je velmi jednoduchý:
Mléko a jogurt smíchejte. Ohřejte na 30°C. Přelijte do nádoby s víkem a nechte stát 24 hodin při pokojové teplotě. Jogurt je hotový.
Můžete ho rozdělit do skleniček a dochutit. Zbytek uložte ho do lednice a spotřebujte do týdne.
dobry den.. cerstve mleko je mysleno od kravicek primo nebo muze byt koupene v obchode jako cerstve mleko? dekuji
Obojí je možné. V obchodě vyberte čerstvé = s krátkou trvanlivostí.
dekuji 🙂
Dobrý den Alenko, můžu dát activii nebo dáváte jiný čerstvý jogurt? Jinak bezva recept.
Děkuji Táňa
Táňo, děkuju! Jogurt může být jakýkoli bílý obyč. Jde o to aby v něm byl život. 🙂 S aktivií nemám zkušenost, ale pokud z něj jogut nevyrobíte, je to dobrá známka toho, že je to jogurt na houby 🙂
Dělám již několik let,je trochu řidší, než kupovaný, ale chuťově výborný.
Activia není jogurt
Milá Aleno,
děkuji za sdílení receptu.
Napadlo mě – když se první jogurt povede, je možné z něj v pohodě odebrat na další várku?
Terezo, ano jde to, ale ne do úplně nekonečna. Postupně bude slábnout. Je dobré čas od času zase dokoupit jogurt v plné síle. 🙂
Zrovna dneska jsem nad domácím jogurtem uvažovala😊. Díky moc za tip. Jen se chci zeptat, jestli těch 30 stupňů měříte teploměrem, nebo to prostě jen, bajočko, ohřejete. Díky moc! Petra
Teploměr mám, ale jde to i bez. Dlouhá léta jsem ho ani nepoužila a vždy se povedl. 🙂
Omlouvám se, trochu mimo téma – mně se moc líbí ta sklenička vpředu, kónická, vypadá úplně jako ty, ve kterých se prodával jogurt kdysi dávno (džem byl nahoře a papírové víčko). Máte tip, kde sehnat tyto skleničky? Děkuji Vám předem za odpověď.
Dobrý den, přivezli jsme si je z Francie. Prodávají v nich jogurty 🙂 přesně tak, jak popisujete..
Ide to aj rýchlejšie, v trúbe predhriatej na 50 stupňov máte jogurt za 3-4 hodiny (po hodine v trúbe zapnem ešte raz na 50 st.a potom už nechám dôjsť nejaké 2-3 hoďky). Dá sa použiť aj Activia ako štartovací jogurt. Robím teraz už šiestu „generáciu“ domáceho jogurtu a zatiaľ neslabne. A rozmiešané mlieko s jogurtom lejem do pohárikov hneď na začiatku a tak šupnem do rúry, netreba už potom nič prekladať.
Zdravim, nezkousela jste predtim mleko prejit varem? Je to lepsi kvuli eliminaci pripadnych nezadoucich bakterii, i sklenicky by se mely pred pouzitim vyvarit… no a az prevarene mleko schladne stavci pridat jogurt (za me selsky, hollandia nebo proste ty, ktere zraji v kelimku) a rozlit primo do sklenicek, a pokud udelate vecer a date pod deku s povolenym uzaverem na sklenickach, tak rano je jogort hotovy:) Rychlejsi priprava by opet mela zabranit pomnozeni pripadnych bakterii, ktere nezabil var mleka. Jinak vas recept chvalim, je krasne uvedomit si jak jsou veci jednoduche obcas 🙂
Dobrý den, takže donesu mléko od kravicek. Záhřeji na doporučených 73 stupňů, nebo tak nějak, nechám zchlafnout, naockuji kvalitním jogurtem, prendam do sklenicek a víčko nedovru. Do druhého dne bych měla mít jogurt? Děkuji 😉