Domácí šípkový sirup (aka Wobenzym který vám roste za barákem)
Úvodem musím říct, že nemám osobně nic proti Woboušům. Určitě mají moc pěknou krabičku i příbalový leták a vzhledem k reklamní thajské masáži jako dárek udělají radost spíš než urazí. Je i pravda, že v domácím šípkovém sirupu nenajdete všech 8 mysticky znících enzymů, ani dalších 21 látek, které se starají o to, aby tableta držela pohromadě, vypadala jako tableta, vydržela na pultě a pořád vypadala jako tableta i po měsících, měla atraktivní barvu a celkově skýtala gurmánský požitek správného tabletofila a tobolkopolykače.
Co ale v domácím šípkovém sirupu najdete je potěšení ze zužitkování něčeho, co vám roste za domem a o čem už se dlouho před průmyslovou revolucí vědělo, že pomáhá na celé spektrum neduhů.. třeba při rekonvalescenci, posiluje a čistí organizmus, zpevňuje cévní stěny, podporuje trávení a bojuje proti chřipce nebo nachlazení, o ledvinách ani nepíšu…
Když půjdete pro přípravek do lékárny, je šance, že tam akorát tak něco chytnete. Když místo toho půjdete k šípku a tam si pořádně trhnete, budete na čerstvém vzduchu, procvičíte se v úchopu a trhu, možná si i jako já roztrhnete bundu, ale vše to bude pro dobrou věc!
Budete potřebovat:
1kg čerstvých šípků
1,5 litrů vody
1kg cukru
1 lžičku kyseliny citronové (větší balení k dostání tady)
Děte k šípku a trhněte si tam (1 kilo).
Šípky doma omyjte a rozdrťte. S drcením jsem měla trochu problém, s různými pomůckami, to buď nedrtilo, nebo to lítalo všude kolem. Nakonec byla nejúčinnější kombinace nádstavce elektrického mixeru a hrubé síly.
Zalijte 3/4 litrem vody a za občasného míchání vařte 10 minut.
Poté přelijte přes hrubší plátno, tekutinu dejte stranou.
Šípky dejte zpět do hrnce a zalijte čerstvým 3/4 litrem vody.
Opět vařte 10 minut, přelijte přes plátno a obě tekutiny smíchejte. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte dalších 10 minut.
Nechte vychladnout, přelijte do lahví se špuntem. Sirup se podává buď ředěný čerstvou vodou, nebo do mírně vychladlého čaje.
nojo..ale nezabijete v tom tím vařením právě ty účinné látky?
myslím si, že ne, protože i když se dělá šípkový čaj, tak se má vařit a ne jenom zalít vroucí vodou a nechat odstát.. 😉
No právě že v bylinkových knihách se píše, že máte šípek přes noc naložit do vody, nechat vylouhovat a ráno si ho jen přihřát na pitelnou teplotu. Myslím si, že je to stejné jako s citronem a s medem, kde teplotou vyšší jak 70 stupňů C zničíte účinné látky…
já bych asi zvolila jiný postup, asi jako když dělám bezový sirup, rozdrcené šípky zalít horkou vodou (ne vařící), nechat odstát přes noc, ráno scedit a přilít převařenou vodu s cukrem….
Tak určitě Vám doporučuji pít po operaci šípkový sirup nebo třeba po porodu. Určitě se Vám lépe a rychleji zahojí rána…
Moje zkušenost je nechat šípky naložené (a rozdrcené, přidala bych i kyselinu citrónovou) v chladnu i delší dobu než den, pak přihřát a zcedit. I bylinář Zentrich to takto popisuje, jen z výluhu nedělá sirup přidáním cukru (asi bych dala raději med), ale pije se to jako čaj. A když spolu se šípky ještě necháte vyluhovat předtím usušené zralé plody bezu, je barva tmavší a chuť doplněná medem úplně vynikající. A udělat z toho sirup je dobrý nápad, aspoň máte zásobu a nemusíte pokaždé čekat na vyluhování nové várky čaje.
Protestuji proti srovnání s Wobenzymem. Wobenzym je patok, který je drahý a který je prakticky na nic, snad s výjimkou jistého rizika, že vyvolá alergickou reakci. Tohle je levné a má potenciál to být účinné.
Jinak nejlepší jsou šípky naložené na 2-3 měsíce v rumu společně s hrstí rozinek, jedním na plátky pokrájeným citrónem a jedním na plátky pokrájeným pomerančem 😉
A co pak s tim, prosim?
Šípkový sirup jsem letos dělala s rakytníkem, 200g rakytníku a cca 1kg šípku, pomelu, naložím na den nebo dva s kys.citronovou, přidám cukr, povařím jen 10min a přidám 1cl slivovice.
Tak to jsem nevedela, ze k sirupu davaji i thajske masaze jako poukaz. Asi nevite jakou cenu ma ten poukaz? A jestli to nejsou podobne masaze jako tyto https://www.eroticpraguemassage.com/masaz/nuru-masaze/ Každopádně o tom slyším poprvé. Jinak moc diky za recept, mám doma spoustu nasušeného šípku, tak vyzkouším. Teď je období, kdy to začíná být třeba 🙂
http://erotic-massage-prag.eu/en/