Domácí mandlové mléko
Proč mandlové mléko?
1) Odstraňuje nadbytečné tukové izolace: mandlové mléko (60 kalorií) oproti kravskému mléku (146 kalorií).
2) Nula cholesterolu a kardiovaskulárně-friendly nenasycené mastné kyseliny nezanechají žádný sajrajt v cévách a srdci.
3) Mandlové mléko obsahuje vysoké množství vitaminu E, ten je zodpovědný za vzhled pleti a chrání před slunečním zářením. Dalo by se říct, kolik mandlového mléka piješ, tak moc jsi krásný..
4) Nízký obsah tuku a cukru (pokud si tam něco nepřihodíte zvenčí) se vám postará o bikinové křivky lépe než celý team výživových poradců.
5) Obsahuje vysoký podíl vitaminu D, jinými slovy – krásné zuby, silné kosti.
6) Vysoký obsah vitaminu B poslouží k regeneraci a růstu svalů, … a ruku na srdce, kdo z nás je tu a tam nepotřebuje?
7) Neobsahuje laktózu, tedy je fikanou možností jak si dát mléko bez mléka.
8) Příprava je jednoduchá, výsledek ohromující … mandle namočit, mixéry nastartovat a jde se na to!
Budete potřebovat:
1 díl neloupaných mandlí
2 díly čerstvé vody
pořádnej mixer (!) každá správná domácí dýdžejka už ví, že s tyčovým se daleko nedostane! (ti co zkouší tyčákem vytvořit domácí kokosové máslo asi tuší o jakém fiasku tady mluvím)
plátýnko
Mandle je potřeba namočit předem. Já jsem je nechala 2 dny, doporučuju je nechat koupat minimálně 24 hodin. Po té je pečlivě omyjte pod tekoucí vodou, nechte okapat, a hoďte do mixeru. Přilijte dvojnásobné množství vody a mixujte na nejvyšších otáčkách plus mínus 3 min.
Přeceďte přes plátýnko, vymačkejte veškerou tekutinu. Mléko můžete osladit medem, ale myslím, že to není nutné.
Zbylou mandlovou masu nevyhazujte, nechte ji vysušit a použijte do nádivky, těsta, krémů, pokud vás nic nenapadá, tak si ji vysušenou zamrazte a použijte třeba na sváteční pečení.
Děkuju Tině za inspiraci!
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
preco nelupane mandle.
Mam recept z lupanych mandli. Uvadzaju v jednej knihe, ze mlieko sa nema robit z nelupanych mandli.