Domácí kůra z ostropestřce pro těžká sobotní rána aneb ‚já rád (svý) játra‘
Ač se to nezdá, játra máme jen jedny a měli bychom si jich náležitě hleďet. Po 10ti letech života se milovníkem všemožných intoxikací, se na alkohol dívám jiným, střízlivějším okem. Mám ráda lidi co jsou šťastní a veselí i bez něj a že jich je! Pokud máte doma alkohomila a chcete pečovat o jeho jaterní buňky, nebo se vám vymkla nějaká párty z rukou a máte lehce cirhotický pocit, pomozte svému natvrdlému játru bodlákem!
Osemení ostropestřce mariánského má hned pod slupkou silymarinový komplex což je koktejl histaminu, tyraminu, silybinu, silymaru.. tyto látky mají sedativní a hlavně choleretické účinky, léčí přetučnění a působí při regeneraci jaterních buněk. Dává játra do pořádku i po žloutence a poškození z RTG záření.
Já rád játra.. a Ty rád játra?
Budete potřebovat:
1 lžičku plodu ostropestřce mariánského (ke koupi zde)
Celé plody rozdrťte (účinné látky jsou v osemení) přelijte 250 ml vařící vody a nechte 20min louhovat. Užívejte 1-3 šálky denně.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Ostropestrec mariansky používam aj ja a je aj dobrou prevenciou pri otravách, dobre podporuje trovenie ,ak sú problémy aj so žlčníkom..ja si ho meliem na kávomlynčeku a len tak na sucho semeno používam po jedle..je pravda, že po mesačnej kúre celkom zregeneruje pečeň aj po dlhom užívaní liekov
Ostropestrec poznám a priležitostne používam (ako je vyššie doporučené) už asi 30 roov, môj svokor ho používal asi 40 rokov, a hoci bolo hypochonder a bral také množstvo liekov, že ho tie mohli odrovnať už dávno, dožil sa však 72 rokov vďaka tomu, že si pečeň úspešne udržoval v kondícii pomocou tejto byliny. Prekvapuje ma, že zdravotníctvo nevyužíva účinky tejto bohom Bakchusom požehnanej rastliny. Ja používam odvar (dá sa kúpiť ako porciový čaj), alebo pochrúmať v ústach (pozor na zuby – jadrá sú veľmi tvrdé).
Problém je, že nejúčinnější látku z výše jmenovaných – tedy silymarin, který se schovává ve slupce ostropestřece, zničíte už teplotou nad 40 °C. Čajová kůra tedy postrádá smysl. Daleko lépe uděláte, pokud dávku ostropestřece místo drcení a louhování v horké vodě jednoduše důkladně rozkoušete v ústech. Sypte ho na chleba, do jogurtu, přimíchejte si ho do cereálií, jen ho nepřelévejte horkou vodou. V této formě má navíc také další praktické použití jako „kartáček“ gastro-intestinálního traktu. Naše rodina se sama věnuje pěstování ostropestřece a máme s ním proto své zkušenosti.
Já to dělám tak, že ostropestřec rozdrtím v mlýnku na kávu na prášek a aby neoxidoval, zaliju ho olivovým olejem a udělám pastu, kterou si dávám, když si vzpomenu, obzvlášť poté, co s kamarády „dáme jedno“. Kávová lžička bohatě stačí….