Mí milí a zlatí, pamatujete si ještě jak jsme si minulý rok dělali dýňové do dýně .. a na dýni? No, světe div se, je tu další rok! Člověk se ani nestihne ohlédnout a už je to zas o rok víc. Nuž, kdo nemá máslo na hlavě, může si to dýňové, z dýně, namazat přímo na pečivo. A že si pečivo děláte taky doma sami, no to my přece taky víme…  chleba, croissanty, dalamánky a teď už i rohlíky. Ti, co si to dělají doma sami prostě rulezzz!!!

Budete potřebovat:

asi 4 kilovou dýni máslovou

60ml jablečného moštu nebo šťávy

200g třtinového cukru

1 lžičku skořice

1/2 lžičky muškátového oříšku

1 lžíci šťávy z citronu

1 lžíci vanilkového extraktu (kdo nemá, získá tady)

špetku mořské soli
Dýni rozkrojte vejpůl, vyberte semínka  a upečte v troubě předehřáté na 180°C na pergamenovém papíře 45 minut.  Nechte vychladnout, pak sloupněte slupku. Dužinu dejte do mixeru a zpracujte do hladka, postupně přidávejte cukr, skořici, muškátový oříšek. Naprosto hladkou směs přemístěte do hrnce s pokličkou a rozehřejte na středním žáru, po rozehřátí teplotu snižte, pozor, celá věc ráda prská, takže pokličku používejte jako štít, míchejte a nakukujete pod štítovou ochranou. Po 5ti minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli. Přemístěte do vyvařených čtvrtinkových zavařovaček a uchovávejte v chladu 2-4 týdny.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Domácí křížaly z jablíček