Milé a zlatý.. děkuji vám za bezbřehou trpělivost, kterou jste prokázali týdenním čekáním na domácí rohlíky. Vím, že netrpělivých vás je taky dost a tak se těším na dloubání a srovnání.

Děkuju všem, kdo přišli na sobotní Jiřák, byl to den, kdy tam bylo, co pamatuju, nejkrásnější počasí.

Neděkuju dařbujánovi, co mi tam šlohnul kytku, kterou jsem koupila Zuzance, která mi v tu dobu hlídala děti a já, ona a pár nešťastných vyvolených ví, že to není žádná jednoduchá činnost.

Budete potřebovat:

1kg hladké mouky

0,5 litru vlažného mléka

250ml vlažné vody

100ml oleje

2 lžíce sušeného droždí

2 lžíce octa

3 lžičky soli 

2 lžičky cukru 

0,5 lžičky mletého kmínu

mléko na navlhčení při balení rohlíků

sezam, mák, sůl nebo nic na posypání

Všechny ingredience nechte stát při pokojové teplotě. V míse důkladně smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr.

Zvlášť smíchejte olej s vlažným mlékem a postupně přilévejte mouky s droždím.

Smíchejte vlažnou vodu s octem a pokračujte v přilévání až vznikne měkké těsto. Přehoďte na vál a zpracujte, aspoň 10 minut, ať do těsta dostanete co nejvíc vzduchu. Hotové těsto je hladké, vláčné a nelepí se. Na teplém místě nechte 1 hodinu kynout.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, vykrájejte trojúhelníky, které pomocí štětce navlhčete mlékem po celém povrchu, pak smotejte do ‚rohlíkoútvaru‘. Posypte dle libosti. Pečte na 200°C na papíře nebo vymazaném plechu cca 20 min.

Jo a nezapomeňte si upéct domácí chleba.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Domácí křížaly z jablíček