Dobré cévy jsou základem dlouhého života a kdo by tady nechtěl být o těch pár pátků dýl, že jo. Vyhledejte si nejbližší jeřáb ptačí, dobrou zprávou pro měšťáky je, že by neměl chybět v žádném parku, a natrhejte si 2 kila téhle oranžovo – červené podzimní krásy. V čerstvém stavu jsou jeřabiny mírně jedovaté (vyvolávají trávicí potíže), takže neochutnávat!
Foto zdroj: http://modletice.eu/okoli-modletice/

Budete potřebovat:
2kg čerstvých jeřabin
80g kyseliny citronové (velké výhodné balení k mání zde)
vodu
cukr

Čtyřlitrovou láhev naplňte omytými jeřabinami, přidejte kyselinu citronovou a až po okraj dolijte vodou. Uzavřete a nechte 2 dny stát. Poté přefiltrujte přes plátýnko, při filtraci jeřabiny důkladně vymačkejte. Smíchejte s cukrem (1kg na 1 litr vzniklé šťávy). Rozlijte do 1litrových lahví a uchovávejte v chladu.
Šťáva se běžně užívá 2x denně po 4 deci.

Čerpala jsem z knihy Bylinky – zdraví z přírody a tímto děkuju za inspirativní čtení paní Evě Richtárové.

 

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Domácí tahini (sezamová pasta)