Domácí jeřabinová šťáva (na zpevnění cév)
Dobré cévy jsou základem dlouhého života a kdo by tady nechtěl být o těch pár pátků dýl, že jo. Vyhledejte si nejbližší jeřáb ptačí, dobrou zprávou pro měšťáky je, že by neměl chybět v žádném parku, a natrhejte si 2 kila téhle oranžovo – červené podzimní krásy. V čerstvém stavu jsou jeřabiny mírně jedovaté (vyvolávají trávicí potíže), takže neochutnávat!
![]() |
Foto zdroj: http://modletice.eu/okoli-modletice/ |
Budete potřebovat:
2kg čerstvých jeřabin
80g kyseliny citronové (velké výhodné balení k mání zde)
vodu
cukr
Čtyřlitrovou láhev naplňte omytými jeřabinami, přidejte kyselinu citronovou a až po okraj dolijte vodou. Uzavřete a nechte 2 dny stát. Poté přefiltrujte přes plátýnko, při filtraci jeřabiny důkladně vymačkejte. Smíchejte s cukrem (1kg na 1 litr vzniklé šťávy). Rozlijte do 1litrových lahví a uchovávejte v chladu.
Šťáva se běžně užívá 2x denně po 4 deci.
Čerpala jsem z knihy Bylinky – zdraví z přírody a tímto děkuju za inspirativní čtení paní Evě Richtárové.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
Nechápu tu filtraci. Dva dny mi to stojí a nic se neděje. Neměly se ty jeřabiny nějak namačkat nebo rozmixovat?Šárka
Šárko, Ne předem. Až při filtraci je třeba jeřabiny důkladně vymačkat.
rozmačkat předem, aby se mohly lépe vylouhovat (obdobně šípky, višně a jiné dobroty 🙂
Tak ako? Vymackat predem nebo ne predem? Jarabina je mierne jedovata, takze … 🙂
JAké jeřabiny? Klasické nebo jedlé? Dost podstatné
Nevite jak je to s jedlosti? respektive nechapu jak se jerabiny {ptaci zob= nejedle] zbavi jedovatosti macenim ve vode… pokud jsou syrove a lysuji se syrove tak stava z nich je take mirne jedovata ne? recept zni uzasne ale mam strach ze se priotravim .. 😀
Potřebovala bych upřesnit dávkování: 2x denně 4dcl…to si v pravdě neumím představit, že bych tohoto koncentrátu vypila tolik. Myslí se tím „ochutit 4 dcl vody podobně jako sirupem“?
To se nevaří nebo vaří.