Domácí dalamánky
Možná vám nebude pečení ze starého chleba připadat dost sexy. Počkejte ale, až vám tihle kluci recyklovaní provoní celou kuchyň! Připomínám, že skalní houmejďáci (jak uvidí mouku a pec) si i chleba dělají doma sami. 🙂
Budete potřebovat:
tvrdý chleba – stačí půlka čtvrtky 🙂
kostku droždí
hladkou mouku (světlá/tmavá/žitná)
tuk na vymazání (nebo pečopapír)
hrubozrnnou sůl
kmín
Starý chleba nakrájejte nadrobno a namočte do vody (stačí 10min), pak najemno rozmixujte. Mezitím nechte vzejít kvasnice (droždí + lžička cukru + trochu teplého mléka). Z rozmixovaného chleba slijte všechnu vodu (čím víc vody tam necháte, tím víc mouky se musí přidávat a to je zbytečné). Zbylou kaši podle chuti dosolte, přidejte kmín. Ke chlebové kaši přidejte vzešlý kvásek, promíchejte a začněte přisypávat mouku. Těsto nesmí být řídké. Nechte kynout na teplém místě cca hodinu. Pak pomoučenou lžící vykrajujte bochánky a dávejte na vymazaný plech a nechte ještě půlhodiny nakynout. Posypte hrubozrnnou solí a kmínem a pečte cca 20min na 180°C.
Za recept děkuju Magdě a symbolicky přiťukávám jedním vypečeným s domácím bylinkovým máslem. Na zdraví!
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
Tak jsem dalamánky zkoušela, chutnají výborrně – jen jsem je ještě na povrchu potřela rozpuštěným sádlem s troškou vody a krásně se pak lesknou 🙂 Jana
A kolik té hl.mouky?,dík
[…] A že si pečivo děláte taky doma sami, no to my přece taky víme… chleba, croissanty, dalamánky a teď už i rohlíky. Ti, co si to dělají doma sami prostě […]
…prosím,nemá někdo vyladěnou kváskovou verzi?..vím obecně, jak předělat recept na kváskový, ale ne vždy to dopadne úplně dokonale..
22.6. JSEM SI OBJEDNALA Z ESHOPU ESSENTIAL ZBOŽÍ A ZAPLATILA HO PŘEVODEM. DOPOSUD MI NIC NEDORAZILO, STÁLE JE MI JEN SLIBOVÁNO. NEDŮVĚRYHODNÝ OBCHOD, NEOBJEDNÁVEJTE!
Dobrý večer,není v dalamánkovém receptu napsané množství mouky na kostku droždí…tak půl kila?…udělala jsem je a vnikly mi takové nějaké nízké placky, ale dobré…
prosím a kolik té hl. mouky?