Jogurt si děláme doma sami, ale řecký si kupujem. Furt jsem si myslela, že je v tom nějaká řecká věda a ani jsem se nepouštěla do samodomo výroby. Kupodivu se ale řecký jogurt dá vyrobit stejně jak ten náš – jen se z něj odstraní tekutina, aby se dosáhlo požadované hustoty, která je fakt hustá.

Řeci rádi pojídají jogurt (mimo čerstvého ovoce) s medem, pokud kombinaci neznáte, zkuste ji.

Budete potřebovat:

1 litr kvalitního plnotučného mléka
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu  (nic nezkazíte když bude bio)
plátýnko

Mléko nalijte do hrnce a ohřejte na 40 stupňů. Přidejte jogurt a promíchjte.
Směs přelijte do velké sklenice (je dobré ji pořádně umýt, nejlépe i vyvařit) s uzavíratelným hrdlem a nechte při pokojové teplotě pracovat.
Za 12 hodin nalijte jogurt do plátýnka vytlačte co nejvíc tekutiny. Hustota řeckého jogurtu připomíná hustotu zakysané smetany. Poté uložte do lednice nejlépe do kabiček nebo skleniček vhodných k uskladnění jogurtu.

Až si pomlsáte a zbyde Vám poslední dávka jogurtu, použijte ji na další várku. Vytvoříte si tak seriovou výrobu a nebudete muset jogurty dokupovat.

Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Domácí levandulová sodovka Domácí osvěžující limonáda