Domácí řecký jogurt (další hustá snídaně)
Jogurt si děláme doma sami, ale řecký si kupujem. Furt jsem si myslela, že je v tom nějaká řecká věda a ani jsem se nepouštěla do samodomo výroby. Kupodivu se ale řecký jogurt dá vyrobit stejně jak ten náš – jen se z něj odstraní tekutina, aby se dosáhlo požadované hustoty, která je fakt hustá.
Řeci rádi pojídají jogurt (mimo čerstvého ovoce) s medem, pokud kombinaci neznáte, zkuste ji.
Budete potřebovat:
1 litr kvalitního plnotučného mléka
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu (nic nezkazíte když bude bio)
plátýnko
Mléko nalijte do hrnce a ohřejte na 40 stupňů. Přidejte jogurt a promíchjte.
Směs přelijte do velké sklenice (je dobré ji pořádně umýt, nejlépe i vyvařit) s uzavíratelným hrdlem a nechte při pokojové teplotě pracovat.
Za 12 hodin nalijte jogurt do plátýnka vytlačte co nejvíc tekutiny. Hustota řeckého jogurtu připomíná hustotu zakysané smetany. Poté uložte do lednice nejlépe do kabiček nebo skleniček vhodných k uskladnění jogurtu.
Až si pomlsáte a zbyde Vám poslední dávka jogurtu, použijte ji na další várku. Vytvoříte si tak seriovou výrobu a nebudete muset jogurty dokupovat.
Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Jen jsem se chtěla zeptat jaké množství toho jogurtu na 1l mléka? Kolik ml nebo gramů?Díky
môže byť aj trvanlivé mlieko?
to určitě ne.
1 kelímek na 1 litr. čím kvalitnější jogurt je tím míň ho potřebujete. Příroda udělá práci za vás 🙂
Proč by nemohlo.. chuť bude jistě jiná, ale jogurt vznikne. Laktóza je v jak čerstvém, tak v trvanlivém mléce a o ní tady jde.
Zkoušela jsem ale řecký jogurt nedopadl dobře. Ani normální dětem nechutnal. Ale brána pokusů otevřená.. běžte do toho 🙂
Takže stačí teda takové to "čerstvé plnotučné" ?
ano! 🙂
kelímek jogurtu, ten může mít ale 150 nebo taky 500g 🙂 takže?:)
[…] Domácí řecký jogurt […]
[…] zkrácení doby trvání afty se také doporučuje jíst kvalitní bílý jogurt (recept zde) nebo popíjet šťávu z […]
prosim vas kolik % tuku obsahuje domaci vyroba yoghurtu.? bydlim v nemecku. tady prodavaji 10% recky yogurt, vyrabeny v norimbergu. zila jsem delsi dobu v recku, takze znam nadherne husty a tucny original. je basta..!
super super super
proč ohřát na 40
Dobrý den. Jsem mlikarka a delam jogurty porad. Pokud v mleku mate stabilizátor, tak se mléko nesrazi. Trvanlive mléko je ze sušeného mléka, takže taky ne. Nejlepší je čerstvé kravske mléko, které musíte zahřat na 80stupnu-3minuty, zchladit na 45 stupňů, přidat kulturu nebo jogurt bez stabilizátoru – 4 lžíce na litr a nechat zrát. V perinach!!! 4-6hodin. Dáte zchladit do ledničky na 10hodin a můžete precedit. Syrovátku necháte odkapat přes platynko ( vyprane v rukách)podle toho jak chcete mít jogurt hustý. Rozmixujete a dáte do sklenic. Vydrží až jeden měsíc. Pokud mate mycku, tak musíte bezpodmínečně vyplachnout sklenice octem. Jinak jogurt zplesnivy.
Preji mnoho úspěchu 😂😂😂
Pokud by jste byla mlékařka jak píšete nemohla by jste napsat takovou hovadinu, že trvanlivé mléko je ze sušeného mléka. Trvanlivé mléko je ošetřeno takzvaným UHT záhřevem (z anglického ultra heat treatment, tedy ultravysoké zahřátí). Na jednu až dvě vteřiny se mléko ohřeje na teplotu alespoň 135 stupňů Celsia. Takovou teplotu žádné bakterie nepřežijí. Tepelná úprava nemá vliv na obsah bílkovin, vápníku a minerálních látek. Z takového mléka je možné jogurt vyrobit, ale je takzvaně oslabeno, proto je lepší ho zaočkovat jogurtovou kulturou, která je silnější než jogurt. Ty to kultury se dají běžně zakoupit. Pokud chceme použít jogurt musíme se podívat jestli neobsahuje nic jiného než mléko a jogurtovou kulturu.A rozhodně použít jogurt o tučnosti minimálně 3,5% a více.Tak prosím neuvádějte lidí v omyl. Také jsem mlékařka s 30 letou praxí.