Domácí extrakt z jasmínu
Kdo sleduje blog možná včera večer vyběhl v dešti ven na květy třezalky a už si mne ruce nad čerstvě naloženým Janovým olejem.
Ať už jste beželi pro třezalku nebo jen pro noviny, možná si váš nos všiml, že nám konečně kvete jasmín. Kdo má rád vůni a léčivou sílu jasmínu, může si ho naložit na horší časy. A aby nebylo dobrých zpráv málo, k naložení se doporučuje olivový olej, takže vás nečeká žádné velké shánění.
A k čemu vám to bude? Nooo, mimo to, že máte další zářez na vaší home-made pažbě, tak: podporuje relaxaci, snižuje napětí a stres, uklidňuje nervy, má antidepresivní vlastnosti, obnovuje optimismus, revitalizuje a posiluje sebedůvěru (!), zklidňuje kašel a chrapot, zmírňuje svalové bolesti, ulevuje podvrtnutí, bolesti a ztuhlost, pomáhá proti striím a jizvám, protože zlepšuje pružnost pokožky
Vhodný pro suchou, mastnou, podrážděnou i citlivou pokožku.. Vy ještě sedíte u počítače?? No hybaj ven na ten kouzelný jasmín bílý!
Budete potřebovat:
250 ml olivového oleje
20 květů jasmínu
Jasmínu bude líp ve tmavé zavařovačce, pokud nemáte, poproste děti (nemusí být vaše, pokud nemáte) ať vám nějakou pomalují barvičkami na sklo. Květy jasmínu zcela ponořte do olivového oleje. Nechte stát 5 týdnů, jednou za 3 dny protřepte. Poté sceďte před plátýnko a používejte k všeobecné radosti a veselí.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Jeeee dekujiii 🙂 Kolegyne moc dekuje!Srdecne pozdravyDarina
Dobrý den Alo – a ten extrakt se pak používá zevně i vnitřně? Petra 🙂
zevně 🙂
dobrý den, je normální, že olej páchne nebo se mi spíše zkazil?
dobrý den 🙂 ohu olejíčkem mazat dvouleté dítě? a dát více květů asi na škodu není,že?
Taky by mě zajímalo, čím to je, že mi olej zapáchá. Mám ho v lednici a byl cítit už třetí den…. :-(. Můžete mi prosím někdo poradit?
Miluji jasmín a pokoušela jsem se dlouho vyrobit si vlastní olej. Čerstvé květy MUSÍ být úplně ponořené v oleji, jinak se olej kazí. Osvědčil se mi sáček z tylu v kterém mám květy uložené a zatížené v oleji na dně sklenice.