Domácí šampaňské z květů černého bezu
Dnes (1.6.) mají malí lidé svůj velký den, tak je tolerujte prosím o něco víc než obvykle. U nás je rušno, vyrážíme na bílovický den dětí, bereme banner, pastelky a fixy, rybičky, plavky, šnorchl, domácí krém proti slunci… No jo, ono nám to tady svítí a je to jako malý přízrak, že ani nevím, jak se k tomu postavit.
Jedno je už teď jasné – dřív nebo později vykvete černý bez.. bude na sirup i na trochu toho šampáňa. Konečně nějaké dobré zprávy.
Budete potřebovat:
4 litry horké vody
700g cukru
šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
špetku vinných kvasinek (seženete tady)
Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny.
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte.
Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Na hladině se začne tvořit pěna – přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví. Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně rychlý špunty. Vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10 minut jen pro sebe.
Na zdraví!
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
![]() |
![]() |
Máte vyzkoušený jak dlouho vydrží? Resp. radu jak nejlépe uchovávat? Nebo je to sezónní záležitost jako burčák? 🙂 Musí to být naprosto vynikající, určitě musím vyzkoušet!
po přidání kvasinek (sehnala jsem pouze v tekuté formě) se mi do dne na povrchu objevila plíseň:-(. Nevíte, kde by mohl být problém?
je dobrý, ale nedělá mi bublinky 🙂 Vám ano?
místo vinných kvasinek dávám do zchladlého převařeného základu sušené kvasnice, stačí nechat přes noc nebo 1 den na sluníčku, pak v PET lahvích do lednice. Skvělá chuť a plno bublinek 🙂
[…] Domácí šampaňské z bezových květů […]
[…] Domácí šampaňské z bezových květů […]
[…] Domácí šampaňské z bezových květů […]
Perlivost by se v tomhle případě měla objevit po několika dnech po nalahvování, kdy kvasinky stále ještě pracují a tak tekutinu v uzavřené lahvi nasytí oxidem uhličitým.