Domácí bezový sirup
Už to nebude dlouho trvat, opadnou mrazíky a my konečně přivítáme babí léto. Někdy v tom mezidobí mezi zimou a podzimem nám možná i vykvete černý bez. A jak se teď nově u nás říká: bez bezu za kamna nelez!
Na 1 litr sirupu budete potřebovat:
10 kusů květů černého bezu
1 litr vody
1 kg cukru
30g kyseliny citronové (seženete tady)
šťáva a kůra z 1 citronu
Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.
Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu.
Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí..
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Takhle bych to nikdy nedělal… vařit… Nejlepší je vzít hroznový cukr, kyselinu askorbovou a vinnou a jedlou sodu. Soda se tam dá v určité míře (spočítáte si z molárních hmotností, aby to vyšlo s askorbovkou 1:1, aby se vyrušila kyselost askorbovky – vznikne askorbát sodný. Ten to dodstatečně konzervuje a nemusí se to vařit. Jediný co je potřeba, je ohřát na cca 50 – 60 °C aby se rozpustil cukr.Už mám rok starou bezovou šťávu a naprosto bez problému. JF
na to jak rychle se to spotřebuje?
Pokud má někdo doma rok starou bezovou šťávu, tak je to sakra problém! 😉
Jen tak mimochodem-květy bezu se zde nevaří, pouze voda s cukrem, takže maximum cenných látek zůstane zachováno. Ke stránkám-jsou doslova "nádherné".Děkuji, Katka
A vydrží ti rok?
No to si piš že ne
No mně musí vydržet alespoň rok, přeci jen, když každý rok dělám cca 140 l sirupu z 2000 ks květenství…a rozhodně bych nepužival citronku, ale jinou, jemnější kyselinu, jako např. kyselinu vinnou, místo cukru, hroznový cukr (dextrózu) a pokud se to má dobře vyluhovat, tak demineralizovanou vodu…..jinak se nepoužívá se 10 květů, ale 10 květenství….což u černého bezu je dost rozdíl 😉
To je teda množství. Já bych si nechala hodně květů dozrát na bezinkový zdravotní likér. 🙂
Tak to jsi číslo! to je sirupu že by s tím jeden mohl vydláždit Kalovo náměstí. Je to k osobnímu odběru ? Takovejch litrů – to je škoda skladovat. Květenství mi příjde jako slovo takový starorůžový. Rozdíl to ale je, o tom žádná, tak doufám že si nebude nido stěžovat že jeho sirup je bez chuti..
ahoj. ja to delam takhle: prevarim vodu a necham vystydnout.do nadoby sklenene nastriham kvety bezu bez stopek. pridam citronovou stavu a kuru a i kyselinu citronovou.priliju tu prevarenou studenou vodu – tolik aby kvety byly ponorene. necham stat do druheho dne.potom precedim pres cednik a zmerim, kolik tekutiny je a vratim do velike sklenene lahve. a potom pridam cukr hnedy trtinovy (1 kg na 1 litr) a necham ve flasce, dokud se cukr nerozpusti treba tyden. kazdy den zamicham. nakonec to prijde do mensich lahvi do studena. s
Děkuju za recept:-D když jé toho víc tak to klasický zavařim a vydrží i rok když se sklenice někde schová:-D ale uchovávám na zimu hodně protože zabírá skvěle na nachlazení a mírné teploty a bolesti zad:-D
Děkuju za recept:-D když jé toho víc tak to klasický zavařim a vydrží i rok když se sklenice někde schová:-D ale uchovávám na zimu hodně protože zabírá skvěle na nachlazení a mírné teploty a bolesti zad:-D
Děkuju za recept:-D když jé toho víc tak to klasický zavařim a vydrží i rok když se sklenice někde schová:-D ale uchovávám na zimu hodně protože zabírá skvěle na nachlazení a mírné teploty a bolesti zad:-D
Askorbát sodný je převážně pro udržení barvy, na konzervaci se používá kyselina sorbová. Sorban sodný konzervuje. Kyselina askorbová je prostý vitamín C.
Copak je to za kraj, že tam kvete bez v době babího léta?? 😉 U nás na Moravě tedy na přelomu jaro – léto, trhám pravidelně. Nicméně oceňuji spousty výborných a užitečných rad, jako od babičky 🙂 M. B.
No to byla přece legrace 🙂 Příspěvek je z konce května. Pamatujete se jaká byla kosa ? 🙂
[…] jiný méně…). Gurmánům a milovníkům sladkého doporučuji dosladit vlastnoručně vyrobeným bezovým sirupem, který nesmí v žádné správné alchymické domácnosti chybět. Můžete mít i 2 – 3 […]
[…] Domácí bezový sirup […]
[…] je už teď jasné – dřív nebo později vykvete černý bez.. bude na sirup i na trochu toho šampáňa. Konečně nějaké dobré zprávy. […]
[…] (nejlépe) domácí bezový sirup […]
22.6. JSEM SI OBJEDNALA Z ESHOPU ESSENTIAL ZBOŽÍ A ZAPLATILA HO PŘEVODEM. DOPOSUD MI NIC NEDORAZILO, STÁLE JE MI JEN SLIBOVÁNO. NEDŮVĚRYHODNÝ OBCHOD, NEOBJEDNÁVEJTE!
Ahoj, nebudu se tady rozplývat, jak jste super stránky, ale jste. Dneska jsem Vás objevil a už mám sliz a prášek na praní. Bezinkový sirup jsem dělal tak,že 35květů bezu na 2,5lvody 24 hodin louhuji. a pak přidám4kg cukru a 100g kyseliny citronové. pak jsem to nalahvoval a dal do mrazáku. Je prosinec a máme poslední litr.
Ahoj, zajímavá informace o náhradě běžného cukru cukrem hroznovým. Ale i hroznový cukr má své negativa a pro běžné používání není příliš vhodný.
Na stránkách http://www.glukopur.cz/hroznovy cukr je mnoho informací k posouzení jeho vlastností.
Recept po babičce ráda se o něj podělím….hlavně neomývat květy.140 beze květu,100g kysel.citronové,5litru převařené vychladlé vody,5citronu nakrájet na kousky.Vše dáme do velkého kastrolu a dáme na 2dny do sklepa 2x denně dojdu vařečkou poštourat.Po 2 dnech scedíme přes plátno přidáme 6kg cukru,rozmýcháme a plníme zavařovací sklenice.Vše zavařuji asi 15 min.90st.Je z toho asi 15 sklenic.Sirup je vonavý a lahodný všichni si berou recept.