Už to nebude dlouho trvat, opadnou mrazíky a my konečně přivítáme babí léto. Někdy v tom mezidobí mezi zimou a podzimem nám možná i vykvete černý bez. A jak se teď nově u nás říká: bez bezu za kamna nelez!

Na 1 litr sirupu budete potřebovat:
10 kusů květů černého bezu
1 litr vody
1 kg cukru
30g kyseliny citronové (seženete tady)
šťáva a kůra z 1 citronu

Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.
Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs  teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte  a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu.
Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí..

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Domácí třezalkový med Domácí Chai