Domácí poctivá vepřová konzerva ála Iva
Mílí zlatí masomilové, zvláště vy konzervativní zpozorněte, naše milá Iva vám totiž posílá pozdravy s vepřovou konzervou. Nemůžu posoudit, tak pro vás přepisuji a doufám, že ve vašich domovech, kancelářích, polích, lukách, ulicích vyvolám pravé vepřové veselí.
Iva píše: ‚Čínskou vepřovou konzervu dělám už nějaký čas. Doufám, že se recept bude hodit i vám. Nejsme masožrouti, protože ty koupené konzervy a paštiky by nežral ani pes, ale po tomhle se u nás zapráší, věřím, že i u vás a v každé poctivé kuchyni.‘
Budete potřebovat:
1 kg prorostlejšího bůčku bez kosti
1 kg plecka
1/2 lžičku mletého bílého pepře
3 lžičky mořské soli
2 lžičky mletého cukru
česnek
Kůži z 1 kg prorostlejšího bůčku bez kostí odříznu, bůček nakrájím na kostky 3×3 cm, 1 kg plecka na 2×2 cm, vše naložím s 1/2 lžičkou mletého bílého pepře, 3 čaj. lžičkami mořské soli / kdo má rád slanější přidá /, místo pragandy / na doporučení řezníka/ 2 čaj. lžičkami mletého cukru, kdo chce, může podle chuti přidat i prolisovaný česnek. Uložit v chladu na 3 dny a občas prohňácnout (nejlépe rukou).
Vařím v tlakovém hrnci cca 1,5 hod. s 400 – 500 ml vody a odřízlou kůží z bůčku (v celku).
Potom rozšťouchám, kůži rozemelu, popř. rozmixuji, přimíchám ke šťouchandě, plním do sklenic a zavařuji nejméně 30 minut.
Používáme na chleba, na špagety, do rizota, francouzských brambor…
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Prý zazněl dotaz na množství konzerviček. Včera jsem z celkem 3kg masa vyrobila 8 malých třetinkových skleniček této super nešizené dobroty. Iva
Protože máme vepřovku rádi a v obchodě se žádná masová nedá koupit, tak si hodně podobnou děláme doma sami. Pak jen namazat na čerstvý chléb, posypat cibulkou a pepřem….hmm, už se těším na večeři!
Opravdová masová vepřová konzerva a bez kůže v jakékoliv podobě se dá koupit v Lídlu!Je ve skle s modrým,nebo červeným víčkem a stojí 44 kč a je skvělá…. kus masa v celku.
JO!
v krámě stojí 44kč a já dělám ze 2 kilo a stálo mě to 200kč tak co je super
Všechno stejne JEN syrove do sklenic a zavařuji 1x 2,5 hod. k použiti do 1 roku. Na dobu delši zavařuji po vychladnuti ještě jednou 2,5 hod.
Přesně. A mám kousky masa a ne fašírku.
Ahoj ty z lidlu jsou fajn a dobré a v akci ještě levnejší ale domácí je domácí a v hezké sklenici i jako malí dárek a co se týká ceny masa tak to kilo bůčku a kilo plece u řezníka zhruba za 150 cena 200 je ze supermarketu
pozor na koreni.to brzy kvasi.ja zavaruji maso podleme babickydusene masosnakrajenymi kuzickami,solia tri dny steriluji,vydrzi i 2roky dole v lednici nebo sklepe babicka Marta