Domácí vanilkový cukr
Píše se rok 2013 a vanilkový cukr je v podstatě fikcí. Proč? Já nevím, asi proto, že se pořád kupuje, tudíž mají výrobci dobrý důvod svoje vanikové pohádky prodávat. Pojďte s námi proti proudu který nás táhne blbým směrem! Udělejte si vanilkový cukr sami doma. Dobře, líp, nejlíp.
Budete potřebovat:
1 kg cukru krupice nebo krystal
1-2 lusky kvalitní vanilky (opravdu dobrou seženete jak jinak zde)
Dózu s těsným víčkem
Vanilkový lusk rozřízněte podélně a nožem vyškrábněte semínka. Smíchejte s cukrem. Vsypte do dózy a přidejte i ten prázdný lusk. Uzavřete a nechte 2 týdny. Občas – obden – protřepte. Po 2 týdnech můžete začít používat. Lusk můžete nechat uvnitř, nebo vytáhnout. Průběžně lze přidávat cukr a vytvořit si perpetuum vanile.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Vanilkový cukr sice není úplnou fikcí, dá se sehnat od Amylonu třtinový s pravou vanilkou, ale stojí 6,80 Kč za sáček 20g (tedy 340 Kč/kg), takže tento recept je určitě levnější. I když použijete bio třtinový cukr, vyjde kilo do stovky.
díky 🙂
[…] Domácí vanilkový cukr […]
[…] Domácí vanilkový cukr […]
Dobrý den, potřebuji radu. Už podruhé jsem koupila vanilkové lusky(v Lidlu). Nevím, jak má správně vypadat,ale po rozříznutí lusků byla uvnitř lepivá hmota, která vůní(spíš pachem) nepřipomínala vanilku. Přesto jsem ji zamíchala do cukru, doufajíc, že se vůně rozvine😁, ale pach je pořád stejný. Co je špatně? Eva
Myslím že ty lusky..