Domácí kokosové máslo
Včerejší Kulaťák byl plný zvratů. Prvně na mě Ondřejek tak trochu zapoměl. Pak když to bylo v cajku, zapoměl na mě můj budík. S Ášou jsme se probudily po 7. a tak jsem si na D1 tak trochu přišlápla pedál a dorazila na 9.
Do dvou hodin se pak řešilo snad úplně všechno: chtěné i nechtěné početí, mravenci, vši, oleje, strie, ekzémy, dva pánové se taky přišli zeptat, jak si to teda děláme doma sami, … to už tu dlouho nebylo. Čiperná paní (89) se rozpovídala o synovi (64) který odešel od manželky ke kočce (25). Maminka Josífka u mého stánku čekala ‚až jí dojdou peníze‘. Manžel nakonec přišel..
No a taky se řešil kokosák a jestli se dá jíst a jak a tak. Mimo to, že chutná skvěle, je kokosový olej bohatý na kyselinu laurovou, která posiluje imunitu a ničí škodlivé bakterie a viry. Jeho užívání také ničí kvasinky, neduh spojovaný s užíváním antibiotik, hormonální antikoncepcí a moderním životem vůbec. Pokud je vám tohle málo, možná budete slyšet na vaše osobní zateplení: kokosový olej pomáhá stimulovat metabolismus = likvidace faldů.
Budete potřebovat:
250 g strouhaného kokosu
1 lžíci kokosového oleje (k mání zde)
1 lžičku vanilkového extraktu (buď si ho udělejte, nebo kupte)
špetičku soli
Vše dejte do mixeru a rozmixujte do hladka (asi 1min na nejvyšší otáčky). Uchovávejte v chladu. A kam s ním? Pokud ho nesníte hned lžičkou.. tak na pečivo, palačinky, na dezerty, ovocné saláty, do jogurtu, do tvarohu, do pudinku…
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Napovězte prosím. Strouhány kokos má bit čerstvý, nebo ten který se prodává?Dík. Igor
napovidam: čerstvy být nemusí.
Není možné, že je v návodu chyba? Dělala jsem ze 100g kokosu, směs se vůbec nechtěla spojit a ačkoliv jsem přidala oleje tak 4x více, je to stále poměrně sypké… Díky.
z čerstvého neuděláte kokosové máslo
hmm, mne sa vidí, že ten kokos má byť niekoľko hodín namočený vo vode…ale 100% to nie je 🙂
[…] Domácí kokosové máslo […]
Buď je chyba v mixéru nebo v receptu, zbytečně vyhozené peníze… 😦
Chyba je v tom, že kokos musí být 100% suchý, křupavý, nejlépe lehce pražený, pak by to mělo jít i bez oleje, i když hustší. S vodou to udělá tak maximálně emulzi, nikoliv máslo (tedy 100% tuk); v horším případě drobkovou kaši. Ne každý mixer to zvládne dobře. Tu vanilku bych tam nedával (přechucené).
A podle té fotky je to také nějaké drobkaté, nikoliv hladce domixované.
Prosím vás a jak se to skladuje? Nezkazí se to při pokojové teplotě? Dala jsem to do ledničky a je z toho beton, tak to asi nebude úplně ideální 😀
v receptu chyba asi je, máslo se mixuje mnohem déle než 1 minutu, tedy pokud nemáte special raw mixer za 25 tis. já nasypu do obyčejného mixeru obyčejný strouhaný kokos a mixuju do té doby, dokud není kokos tekutý (s přestávkami, aby se mixer nepřehřál to trvá až 10 min), není třeba přidávat žádný olej a není ani třeba uchovávat v lednici, pokud ho chcete uchovat déle než 3 týdny pak samozřejmě ano, v lednici totiž ztuhne a špatně se maže, ale jentak rychle nežlukne.