Domácí salko
Recept od Kateřiny. Nemám možnost vyzkoušet, tak prosím komentujte ať to eventuelně doladíme. „Netuším, jestli je zdravější každopádně je pracnější a o to chutnější.“
Budete potřebovat:
Cca 350 ml horké vody (hrnek a půl)
55 g másla (čtvrt hrnku)
400 g cukru rafinovaného či nerafinovaného (dva hrnky)
Balení sušeného mléka (podle mé zkušennosti je běžně k sehnání se značkou klasa i v bio kvalitě)
Máslo šleháme s cukrem a po částech přiléváme horkou vodu, mixujeme dokud se nám cukr nerozpustí. Poté po troškách přidáváme sušené mléko a mixujeme. Pokud máme mléko moc hustě, můžeme naředit horkou vodou. Pokud řídké tak přidáme sušené mléko.
Pokud použijeme uvedené množství surovin, kondenzovaného mléka bude necelý litr, co nespotřebujeme ihned můžeme uskladnit v ledničce. S jinou konzervací nemám zatím zkušenost, protože se vždycky nějákým záhadným způsobem spotřebuje celé. Mléko můžeme i karamelizovat ve vodní lázni asi tak hodinu (podle barvy poznáme kdy odstavit), záleží na surovninách. Přidáním holandského kakaa si můžeme vytvořit domácí toping na ozdobu.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
![]() |
![]() |
Tak, když bychom použili sojové sušeníé mléko a hnědý curk, tak to moooooooooýná zdravější bude :-DZkusím to ;-)Jana
Supr tak pak Jani napište!
Postup je zbytečně složitý – sušené mléko rozkvedláme ve vodě (studené) a dáme na vařič – stále kvedláme – vzniké hrudky mléka se při zahřátí rozpustí. Pak přidáme cukr (zahřívání již není nutné), případně jiné suroviny. Uchování v lednici je jistější, ale čistě teoreticky se může skladovat i v teple. Cukr to dokonale chrání proti mikroorganismům (stejně jako u marmelády).
Klasické kondenzované mléko se dělá prostě dlouhým zahříváním a odpařováním normálního mléka – asi tak na čtvrtinu původního objemu. Oslazené chutná přesně jako Salko, takže jediný rozdíl je v tom, že nesedělo dlouho v kovové plechovce.Ale umím si představit, že s máslem a hnědým cukrem je chuťově lepší 🙂
Vy jste blbky jako když hrom bije. Kupte si pikslu!
Není pravda. Právě jsem dodělal to, co jsi tady psal(a) a chutná to jinak 😉 Dále, tatík říkal, že kdybych do toho přidal trochu másla, tak mám spíš takový karamel, ze kterého se dělají krovky, nebo podobné karamelky 😉 A taky se to vaří neskutečně dlouho…
Myslite, ze by to slo i se susenou syrovatkou? Asi to tak zkusim… :))
Zkusila jsem trochu doladit hustotu sušenou syrovátkou a výborné.
Je to dobrý,úplně jako klasický ne,ale hodně podobný.
Jednou jsem zkusila salko podle receptu z mléka. Trvalo to hrozně dlouho, než vůbec zhoustlo a když nakonec vychladlo tak ani nebylo hladké. Radši jednou za čas koupím pikslu..
plnotučné mléko, cukr a máslo… a ne žádné prášky