Co by to bylo za Velikonoce bez sněhu a náledí, tady pomůže už jenom pořádné namazání a mazaný mazanec. Tenhle je od Alenky, je jednoduchý, rychlý, nadýchaný a jenom váš. A pak hurááá na sáně!

Foto de Alenka Ká

Budete potřebovat:
4 žloutky
500g polohrubé mouky
100g cukru 
120g másla 
120ml vlažného mléka
hrst posekaných mandlí
hrst rozinek
lžičku rumu
lžíci  citronové kůry
1/4 lžičky vanilky (kdo se předzásobil u mě, tak má)
lžičku soli

Na kvásek:
100ml mléka
35g droždí nebo 40ml  domácího
lžičku cukru

Utřete 4 žloutky, 100g cukru a 120g másla. Přidejte vzešlý kvásek (100ml mléka zahřejte, přidejte lžičku cukru a 35g droždí nebo 40ml domácího), lžičku rumu, citronovou kůru, trochu vanilky, 500g polohrubé mouky, lžičku soli, 120ml vlažného mléka, hrst posekaných mandlí a hrst rozinek. A hněteme, hněteme, hněteme (opravdu velmi důležitá část, jinak při pečení spadne). Nechejte kynout, až zdvojnásobí objem, pak vytvarovat bochánek a ještě nechat asi 30 minut kynout. Rozehřát troubu na 190 stupňů, potřít žloutkem, posypat mandlemi a dát péci 10 minut, ztlumit na 150 a péci dalších 50 minut. Po vychladnutí posypte cukrem. Doporučuje se s domácím máslem. Líp už to nejde..

 

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Domácí Americké palačinky Domácí muessli tyčinky