Domácí univerzální antibakteriání čistič z pomerančových šlupek
U domácí směsi do postřikovačů byl dotaz jestli to jde jinak, než s octem, neb řadě z vás smrdí. To je validní připomínka. Octosmrad můžete eliminovat pomerančovou kůrou, kterou necháte macerovat 3 měsíce ve vlastní šťávě. Vznikne tak univerzální antibakteriální čistič který báječně voní a zapadá do mé filozofie Recyklace bez popelnic.
V rozprašovači používejte na čištění povrchů všehokoli – kouplena, kuchyň .. you name it.
Budete potřebovat:
pomerančové šlupky
vinný ocet
zavařovačku
kávový filtr
flašku s rozprašovačem
Pometančové šlupky nacpěte do zavařovačky (můžete postupně, jak sníte pomeranč, ať si nepřivodíte pomerančový ileus) a zalijte octem. Nechte macerovat 3 měsíce. 2x za týden, nebo jak si vzpomenete, protřepte.
Po 3 měsících přelijte přes kávový filtr do lahve s rozprašovačem.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Je možné použít i normální ocet? V čem se liší? Díky, J.
Milá J. nemám vyzkoušno. předpokládám že nebude tak jemný a možná se nezbavíte octo-odéru.
Děkuji Vám za rychlou odpověď. Poslala jsem nakoupit manžela a on v rámci ještě většího šetření donesl ten obyčejný :-D. Ať se daří, J.
[…] Domácí univerzální čistič z pomerančových šlupek […]
[…] Domácí přírodní prev… on Domácí univerzální antibakteri… […]
dobrý, je možni do oztoku pridat jednu celou skořici?,neobarvito nebo nebude to barvyt když to tam bude 3měsice i stěma šlupkama?,abych potom když to přecedím a budu dezinfikovat aby my to nebarvilo,děkuji za odpověd Lucie 🙂
je ochoten my někdo odpovědět? děkuji
Skořice barví,takže záleží nač se to bude používat. A kolik skořice do jakého množství dáte. Skořici používám na ,,obarvení,, domácího likéru. Snad pro vůni bych zkusila,hřebíček,badián,anýz..
Milá Lucie – v prvé řadě pokud mluvíte pouze sama o sobě (nikoli tedy v rámci skupiny) píše se „je ochoten MI někdo odpovědět?“ My je totiž zájmeno první osoby plurálu (množného čísla). Stejně tak se píše barvit – nikoli barvyt!
Skořici přidat můžete a barvit to určitě nebude (leda, že byste tam té skořice nasypala deset pytlíků a i tak si myslím, že to barvit nebude). Stejně jako skořici můžete přidat i hřebíček, badyán, anýz, kardamom apod. – v podstatě cokoli Vám voní. Osobně však pro jejich má dezinfekční a antibiotické účinky (ničí bakterie) upřednostňuji hřebíček a skořici a šlupky mandarinky a pomeranče. V závěru – po zcezení – lze přdat i pár kapek éterických olejů těchto rostlin. Takto upraveným octem následně oplachuji po mytí a kondicionaci i vlasy, jen těhotné, kojící a asi i „snažilky“ by měly být při používání skořice, hřebíčku (i dalších bylin jako je třeba šalvěj) opatrné a jejich případné užívání raději konzultovat s lékařem. To samé platí i v případě dětí do 6 let.
Dobrý den, podle receptu jsem vyzkoušela s vinným octem a používala, ale asi se něco nepovedlo, protože povrch čehokoliv, co jsem s tím umyla, byl lepkavý, jako by se na něj dostal roztok cukru. Můžete mi prosím, poradit nebo prozradit, kde nastala chyba? Děkuji