Domácí citronový extrakt (bio & bezedný)
Budete potřebovat:
10 citronů (chemicky neošetřených – tzn. od známých, příbuzných, nadšených indoorových zahrádkářů nebo bio – prosím vás za vaše vnitřní orgány, v tomhle se nešiďte) 10 bio mě přišlo na 100,- kč
láhev vodky (vzala jsem tu nejlevnější 78,-Kč, protože je tam stejně jen od toho, aby navázala aroma)
zavařovačku
Citrónky omyjte a nastouhejte kůru najemno. Smíchejte s vodkou, protřepte a nechte 6 týdnů pracovat s ob-denní (nebo jak si vzpomenete) protřepačkou. Potom používejte do dezertů, zákusků, pečení, vaření. Po odlití opět dolívejte vodku.
Z citronové šťávy, která vám zbyde po oloupání si udělejte pořádnou citronádu – přidejte vodu, med, snítku tymiánu, kdo si troufne i led. Nic lepšího na pití v tomhle počasí neznám.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
z té citronové štávy lze udělat bezvadný sorbet poměry si již nepamatuji ale je to voda ,šťáva a cukr výborné
[…] Domácí citronový extrakt (bio & bezedný) […]
[…] Domácí citronový extrakt (bio & bezedný) […]
[…] Domácí citronový extrakt (bio & bezedný) […]
[…] Domácí desková hra (… on Domácí citronový extrakt (bio… […]
[…] Domácí citronový extrakt (bio & bezedný) […]
[…] Domácí citronový extrakt (bio & bezedný) […]
Dozvěděl jsem se, že postřiky citrusových plodú jsou rozpustné v tucích. Proto jsem použil tento postup pro odstranění chemie. Citrón namasíruji jedlým olejem a po té zbavím oleje ekologickým čističem na nádobí s dobrou oplachovatelností a bez dalších aromat, který je vhodný i na oplachování ovoce a zeleniny.
Už viackrát som na nete objavila radu, že takto namorené ovocie sa dá celkom slušne „vyčistiť“ pár hodinovým máčaním v koncentrovanej octovej vode alebo v špeciálnom prostriedku, ktorý sa na tieto účely vyrába. Otázkou ale je, nakoľko je to naozaj pravda. Lebo napr. jablká sa bežne voskujú, citróny sa plynujú a napr. rajčiny niektorí distribútori postrekujú fungicídmi, aby nehnili a neplesniveli…
Milý Jindřichu, to je sice možné, stejně se jich však nelze zbavit dokonale – odstraníte zbytky postřiku pouze na povrchu ovoce. Pokud byste celé citrony nechal v oleji macerovat, možná vytáhnete víc, ale nikdy holt ne vše. Proto bych se tedy přidala spíše k apelu na užití „BIO“ citronů – tedy takových na než syntetické chemické postřiky nebyly aplikovány vůbec (max. bych možná skousla tabákové a bylinné postřiky).
Milý anonyme, konstruktivní kritika a slušné vychování jsou Vám zřejmě pojmy zcela neznámé, není-liž pravda?
Milý anonyme2 a delamesitosami – díky za tip, miluju citrony! a ten sorbet?! mmmmm asi ho dám do zrmzlinovače 🙂