Tento recept mi poslala čtenářka Martina (děkuju!) a hned jsme s úspěchem vyzkoušeli. Je opravdu velmi dobrá, trochu krémovitější než Lučina kostka. Děti jsou ale nadšené a to je to, o co mi jde 🙂

Budete potřebovat:
1500ml kvalitního nejlépe vlastního jogurtu
200 ml zakysané smetany
1 lžičku soli (malá, zarovnaná, ale můžete dát i méně)

Vše smícháme a vzniklou hmotu dáme do cedníku, do kterého jsme předtím dali plátýnko. Cedník dáme nad misku nebo kastrolek (pro rejpaly kastrůlek :-)) do lednice na 24 hodin odkapat.
Vzniklou syrovátku můžeme dál použít do vaření nebo pečení. Z tohoto množství ji bylo víc jak půl litru. Hotový sýr si dáme do nějaké plastové krabičky a uložíme v lednici.
Dá se dochutit bylinkami, česnekem, paprikou, šunkou…

 

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!