Domácí karamel
Domácí karamel je hotový raz dva, to co k němu potřebujete máte určitě běžně doma. Teď když už se blíží svátky se dá vyrobit, ozdobit a dát jako působivý, originální a hlavně praktický dárek. Stačí pixle z ikei, rolničky, stužka a máte vymalováno.
Budete potřebovat
1 šálek bílého cukru
6 lžic másla
1/2 šálku kvalitní šlehačky
Příprava karamelu je hrozně rychlá, takže si všechno připravte ať to máte po ruce. Pozor, pokud na vás karamel šplíchne, tak počítejte s tím, že to pálí jak blázen a památku na to budete mít až do dalších Vánoc. Proto dělejte vše raději v hlubším kastrolu a pomalu.
Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte. Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte. Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu, až se vše zcela promíchá. Nechte stát a při pokojové teplotě přelijte do nádobky. Uchovávejte v lednici. Pokud si karamel necháte, je báječný jako omáčka třeba na palačinky, poháry a další mlsání.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
|
tak jsem dělala a příště dám míň másla (nebo vůbec) , je to moc mastný a máslo je v tom moc cítit 😦
Mám několik otázeček ,250ml nebo 500ml hrneček a pak smetana to je opravdu oříšek kvalitní v dnešní době docela náročné?
koľko to je jedna šálka?koľko to je jedna lyžica? čo to znamená kvalitná šľahačka?pri receptoch by mala byť presná gramáž,experimentovať s finančne náročnými surovinami si nemôže dovoliť každý.
Co tu řešíte velikost šálku…stačí trošku selského rozumu….dodržte vzájemný poměr surovin a je to jedno jestli má 2,5 dl nebo 3dl.
já ho dělám jen s vodou, jako kapalný a chutnější sladidlo, prý to taky neni okyselující tolik jako cukr. Na palačinky je to ono, člověk přidá zrovna tolik vody, aby to bylo kapalné, trošku smetany popř. přidám pro chuť. Neřekla bych, že se to dá poměrově nějak extra zkazit, pokud člověk sleduje konzistenci (samozřejmě to neni sranda, při přilití to soptí a zase ztvrdne, člověk neví, kolik přilil…s mlíkem si to moc neumim představit…)
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí Chai | . . .… on Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]
[…] Domácí karamel […]