Domácí Kombucha (kombuchová kultura)
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‚script‘, ‚facebook-jssdk‘));Nevýhoda kupované Kombuchy* je její (ne)čerstvost a také cena. Tady je recept na kombuchovou kulturu, ze které si můžete vyrábět vlastní kombuchu za zlomek běžné obchodní ceny.
Budete potřebovat:
1 litr Kombuchy (vyberte dobře prodejce, abyste si byli jistí, že byla správně skladovaná)
1 šálek černého čaje z filtrované vody s 1 lžičkou cukru.
Nalijte kombuchu a čaj s cukrem do skleněné nádoby, přikryjte čistou utěrkou aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty, ale směs mohla stále ‚dýchat‘. V teplých měsících kultura roste rychleji, ale při pokojové teplotě počítejte tak 3 týdny.Kultura je hotová když je asi 5 mm tlustá. Není nutné ji nechat růst déle.
Takže, nechte růst, za 3 týdny si řekneme co s tím dál.
* Kombucha je nápoj, který se vyrábí z oslazeného čaje (obvykle zelený nebo černý čaj), ve kterém necháme několik dní pracovat kombuchovou kulturu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím. (Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha)
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
[…] Domácí Kombucha (Kombuchová kultura) […]
[…] máte již koupenou nebo vlastní hotovou kombuchovou kulturu, tak směle pokračujte, pokud ne, vraťte se […]
Pěstuji kombuchu doma, mám velké krásné kousky, pokud by někdo chtěl koupit, ráda pošlu nebo předám v Praze. Prosím pište na mail Pandriana1@atlas.cz
Skvělé pro větší rodinu. Pro jednoho příliš pracné.