Domácí jablečný koláč (Apple pie)
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‚script‘, ‚facebook-jssdk‘));Zapomeňte na ameriko-nenávist, americký jablečný koláč je prostě výborný, lehký, zdravý dezert a o tom prostě žádná… Mimo to vše je i nenáročný na přípravu a vsadím se, že všechno co na něj potřebujete máte doma. Tak už žádný výmluvy a do toho!
Na těsto budete potřebovat:
2,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek másla vychlazeného a nakrájeného na kostičky
1/2 lžičky soli
půl hrnku ledově studené vody
Na náplň
asi 8 jablek, oloupaných, zbavených jadřinců a tvrdých částí, nakrájených na jemné plátky
3/4 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku bílého cukru
1/4 hrnku hladké mouky
1 lžička skořice
2 lžíce másla
1 lžíci mléka
1 vejce
Těsto se dělá den předem, základem je aby vše bylo co nejstudenější. Smíchejte mouku a sůl, přidejte máslo a konečky prstů zpracujte tak, aby vznikly rovnoměrně hrubé hrudky. Potom postupně vmíchávejte ledovou vodu až vznikne kompaktní těsto, zabalte do folie a dejte na noc do lednice. (Nebo alespoň minimálně na 4 hodiny)
Náplň: smíchejte cukry, mouku a skořici, pak přidejte jablka. Důkladně promíchejte.
Koláč: Ukrojte část těsta a vyválejte na tenký plát, dejte do formy na dort/koláč tak, aby pokryl celé dno a kraje. Potřete bílkem, aby se náplň nevsakovala do těsta. Pak dejte dovnitř náplň, nahoru rovnoměrně rozdělte kousky másla. Vyválejte další tenký plát a překryjte celý koláč, vidličkou spojte kraje dolního a horního plátu, do horního udělejte několik dírek ať má pára z jablíček kudy utíkat. Můžete si vyválet ještě jeden plát a vykrojit ozdoby. Smíchejte žloutek a mléko a potřete vršek koláče.
Troubu předehřejte na 220 C a pečte 15 minut, poté stáhněte tepotu na 175 a pečte dalších 45 min než vršek koláče zezlátne. Podávejte jen tak, se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Užijte si to ! 🙂
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Hmm tenhle koláč je hodně proslavený po světě hlavně kvůli filmu Prci, prci, prcičky 😀 Ale to mu vůbec neubírá nic na tom, jak je výborný 🙂 Je to taková americká verze českého štrůdlu. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se tady nenašel někdo, kdo má tip na tento koláč v bezlepkové verzi? Něco jako tyhle https://dortini.com/product-category/bezlepkove-dorty/ bezlepkové dorty. Předem moc díky za každou odpověď 🙂