Domácí vanilkový extrakt (bezedný)
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‚script‘, ‚facebook-jssdk‘)); Taky nemáte rádi když z vás někdo dělá joudu? Jako třeba výrobci potravin, kterým za ty jejich kouzla dáváme nemalý peníz?
Není to tak dlouho, co mě rozlítila četba přísad vanilkového extraktu, který jsme v dobré víře pořídili.. cituji: ‚VANILKA 20ml Obsah: rozpouštědla, aromatické látky, aromatické přípravky.‘
Takže, ehmm milý výrobče, strč si tu svou vanilkovou pohádku do vlastního jídla!
Pro nás, co se nechceme šidit, je tady vanilkový extrakt z vanilky. Trvá 8 týdnů než uzraje, takže je akorát čas to stihnout na letošní Vánoce.. voňavé po vanilce a ne po přísadách a látkách!
Na 1 litr domácího vanilkového extraktu budete potřebovat:
pěknou láhev se špuntem
5 vanilkových lusků (kupujte zde)
1 láhev 35% alkoholu, nejlépe obyčejná vodka, nedodá totiž vanilce žádnou extra příchuť
Nakrájejte si lusky podélně, dejte do vymyté láhve, zalijte vodkou, zašpuntujte. Nechte 8 týdnů na chladném tmavém místě zrát, jednou týdně protřepte.
Až začnete používat, vždy dolijte dalším alkoholem, vaše láhev extraktu bude bezedná!
Další nápady, které by se vám mohly líbit:
haha "když z vás někdo dělá joudu" – to mě pobavilo. To slovo jsem dlouho neviděla v psané podobě. Extrakt vypadá skvěle. Nevím, co vyrábět dřív… 🙂
Hm, co použít na to domácí jablčkovici neznámé procentáže? 🙂
Možná trochu nablblej dotaz, ale jak správně poznamenala moje kamarádka – a nevznikne mi spíš vanilková vodka? 😀 Anna
Jestli mohu, přidala bych recept na domácí vanilkový cukr:Do dózy s cukrem vhodit 1-2 lusky vanilky a nechat na pár týdnů "odpočinout" (může se nechat i několik týdnů). Toť vše..poté jen odebírat a kuchtit. Voní nádherně a pečení je z něj jedna radost. Někde jsem četla, že se dá i lusk otevřít a dát přímo vnitřek vanilky do cukru. To jsem ještě nezkoušela, jelikož nevím, jak smíchat pořádně cukr s tou vanilkovou "žmolkou" 🙂
Skvělé, už se na něj chystám, mam objednané krásné lahvičky, abych ho mohla rozdávat jako dárky k vánocům, už jen sehnat dobrou vanilku a můžu nakládat :-)A rozhodně se chystám na další věci od Vás 🙂
a ta lahev alkoholu je 0,5 nebo 1 lt? Ivana
lih se vyparuje takze kdyz peces, varis atd je to hned pryc dobry recept ja davam 5 lusku na 5litru 😀
[…] Domácí vanilkový extrakt (bezedný) […]
[…] kokosu 1 lžíci kokosového oleje (k mání zde) 1 lžičku vanilkového extraktu (buď si ho udělejte, nebo kupte) špetičku […]
[…] ne ) 3 hřebíčky 1,5 lžičky vanilkového extraktu (kdo si ho udělal ten ho má, kdo ne tak šupky hupky SEM) 1 lžičku extraktu ze skořice (recept na domácí extrakt je ZDE) ev. 1 lžičku skořice mleté […]
[…] Domácí vanilkový extrakt (bezedný) […]
[…] Domácí třezalkový me… on Domácí vanilkový extrakt … […]
[…] Domácí vanilkový extrakt (bezedný) […]
[…] 1/2 lžičky sušeného mléka 1/2 lžičky vanilkového extraktu (udělejte si ho sami podle tohoto jednoduchého receptu) 3/4 lžičky zázvoru pro extra příchuť (nemusí být) špetku soli oříšky, rozinky, ovoce […]
[…] Budete potřebovat: 50 ml vody 2 lžíce kvalitního holandského kakaa 2 lžíce cukru krystal 350 ml mléka 1/4 lžičky vanilkového extraktu (můžete si vyrobit vlastní) […]
[…] Domácí vanilkový extrakt (bezedný) […]
[…] Domácí vanilkový extrakt (bezedný) […]
[…] Domácí vanilkové roh… on Domácí vanilkový extrakt … […]
Vanilkové lusky mám v oleji, pro větší aroma vnitřek vanilky vyškrábnut a jendotlivá zrníčka plavou v oleji. Odleju si podle receptu kolik potřebuji a olejem zas doleji lahev .Takže také nekonečná zásoba…
Citronový cukr sklenička s moučkovým cukrem do které pokaždé,když používám citron do čaje,dochucení atd.Tak nejdříve pořádně umeju a pak kůru nastrouhám do cukru. Když zbyde citro.poleva (šťáva z citronu a cukru) nechám na pečícím papíru ztvrdnout a pak nadrobim také do skleničky.
Luci