Domácí pálenka (slivovice)
Tak ani nevím proč, dnes mě napadlo, že by bylo dobré popsat výrobu domácí pálenky. Třeba se to bude hodit, že jo… Na pálenku je nejlepší použít ovoce, které má dostatečné množství cukru. U nás jsou asi nejoblíbenější švestky, meruňky, blumy, třešně, višně..
Budeme potřebovat:
10kg švestek (zralých, čistých, nezkažených)
kvasnice – nemusí být, ale půjde to lépe a rychleji (pokud nevíte, která bije, googlujte ‚enzym pro ovocný rmut‘)
nádoba na kvašení (plastová, dřevěná, s neprodyšným závěrem)
plátýnko na destilaci
Nejdůležitější částí přípravy pálenky je určitě čištění ovoce. Dejte si záležet, do kvasu nesmí jít žádné zkažené ovoce, listí, stopky, špína… Pecky se nesmí porušit, znehodnotily by vám celý nápoj. Po očištění je potřeba ovoce rozdrtit, nejjednodušší metodou u peckovitého ovoce je rozšlapání (ve 100% čisté vaničce 100% čistými holínkami). Přidejte kvasnice dle návodu.
Takto připravený rmut přelijte do nádoby ve které necháte kvasit. Nádobu před tím vyvařte, vymyjte, vydezinfikujte co to dá, ať je jak od chirurga :).
Naplňte rmutem, ne až po okraj, protože kvašením hmota nabude.
Nádobu uzavřete a děj se vůle boží. Kvašení má několik fází, které můžete pozorovat pěkně z gauče. Nádobu si nechte v obýváku, protože kvašení je rychlejší při pokojové teplotě. Uvidíte, že bude na co koukat.. To, že je dokvašeno poznáte tak, že ustane bublání.
Doba je individuální, záleží na tom, zda a jaké jste použili kvasnice, ovoci a dalších okolnostech. Po skončení kvašení je možné destilovat. Pokud nemáte destilační nádobíčko, poslouží vám dobře plátýnko. Tak na vaše! 🙂
Amen!
aj s metanolom,omg… snad to nikto doma neskusal.
Tak tohle sem moc nepatri…..k tomu navod na vyrobu slepeckejch holi
Slivovici dělám roky. Tenhle návod je bezpečnější než jít do krámu a koupit si ju.
jak se pouziva platynko?
zbohom zdravý rozum…
Co je to za nesmysl.Pálení doma je zakázáno.Jen pálenice.A jako náhrada pálení použití plátna ?!To vyrobím tak max. ovocné víno.Božinku, to říct u nás na Valašsku , tak si přinejlepším poklepou na čelo.
Jak to chcete pálit? 10kg švestek, to mi za tu námahu nestojí. V pálenici vám vezmou kvas od minima 160-200 litrů. Tož zbírajte, kvaste a palte, ale jedině v pálenici. PS: A zapomeňte na kvasnice, začne to kvasit samo.
některé pálenice berou od 50litrů. Ale musíte se ptát.
[…] Domácí pálenka (slivovice) […]
ten člvěk vůbec neví o čem píše, jak chce pálit přes přes plátýnko? co to mele o 10 kg švestek to palí v papiňáku?
Vypálil jsem na pálenici kterou vlastním 10let cca 300000l. pálenky, ale takovou blbost jsem neslyšel. A kvas v obýváku?, to je mušek, že si to nikdo nedovede představit. Tak slivovici zdar.
Tohle je pořádná hovadina. A proč autor této blbé zprávy nevysvětlil jak se destiluje plátýnkem, Asi té plátýnkové slivovice pořádně přebral.
jj palit jedině v palenici.jinak dost riskujete