Domácí Nutella
Nutella je takový hnědý démon, někdo ji miluje, někdo ji nesnáší. Někdo ji maže dětem ráno na rohlík, aby měly silné kosti, jiný to právě z toho důvodu neudělá.
Pro ty z vás, co si hnědého dˇábla natřít potřebují, je tu recept, kde víte co v tom máte, náklady jsou jako obvykle nižší než u kupované a můžete si upravit množství a typ cukru.
Budete potřebovat:
1 hrnek lískových oříšků (bez šlupky, pokud nevíte jak zbavit oříšky šlupky koukněte do receptu)
350 gr mléčné čokolády (kvalitní)
2 lžíce rostliného oleje (řepkového)
3 lžíce moučka cukru (to je maximum, nechci vám do zdraví kecat, ale pokud to jde, dejte si míň)
1 lžíci kakaa
půl lžíce vanilky
špetku soli
Jak zbavit lískové oříšky šlupky..
Předehřejte troubu na 170 C. Na plech položte pečící papír, nasypte na něj oříšky a nechte ‚otoustovat‘ asi 12 minut. Šlupičky zhnědnou a a začnou se místy olupovat. Vyndejte a vsypte do utěrky, zabalte a důrazně třete o sebe tak, aby se co nejvíc šlupek odloupalo. Pak nechte úplně vychladnout.
A teď hurá na to..
Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu.
V robotu rozdrtíte oloupané oříšky tak, že vytvoří hladkou pastu. Přidáte olej, cukr, kakao, vanilku, sůl a mícháte tak dlouho až docílíte požadované konzistence. Přidejte čokoládu a míchejte dál až do úplného spojení. Přelijte do sklenice s víčkem ve které budete vaši pomazánku ‚uchovávat‘. V lednici prý vydrží 2 týdny (haha).
Pokud máte vteřinku, napište nám, kam si tyhle věci doma schováváte. Diky! 🙂
Tak na tohle se tesim, u nas zatim veskere skryse odhaleny-
Na kolik Kč tohle vyjde a kolik toho bude? Lískáče nejsou moc levné a kvalitní čokoláda taky ne, tak jestli 60 Kč za pravou Nutellu nebude nakonec levnější volba… :)Jinak co se skrýší týká, sklenici schovám asi mezi kompoty apod. Sušenky, čokolády apod. schovávám do spíže do krabice od rýže např., ostatní skrýše byly odhaleny, tohle zatím funguje 🙂
tohle přesně jsem řešila a je z toho jasna jedna věc, kdyby se Nutela a podobne vyrobky delaly z kvalitnich surovin, nemuze to stat 60 kč! zvlast co se orisku a cokolady tyce, ty proste levne nejsou ani nemuzou byt, staci se podivat na cenu kakaového másla jako suroviny. My jsme to doma zkoumali, protoze deti maji nutelu vazne radi ale nutela z obchodu je fakt hneda sladka hmota levnych surovin.
Dovolím si zareagovat, pokud se Nutela prodává v maloobchdu za 60,- obchod ji nakupuje za 30,-, nechci ani hádat jaká je výrobní cena ale předpokládám 10 kč i se sklenicí.
Recept je na 500 gr tedy standardni balení jak je znáte. Oříšky sbíráme sami (teda děti), máme je tady před barákem v parku.Jinak příjdou na 30kč a víc pokud chcete bio…Cenu průmyslově vyráběné Nutelly a domácí Nutelly nejde prostě porovnávat. Protože když tohle budete dělat pro své děti nebudete jim tam dávat náhražky a hrnek směsi levných olejů jako to dělá výrobce. Pokud chcete levněji, můžete to 'vyplnit/nahradit' kondenzovaným mlékem, ale to už jsme někde jinde..
dnes jsem ji udelala a zda se mi hodne tekuta.. ma to tak byt, nebo je neco spatne? Predpokladam, ze v lednici ztuhne, takze to pak bude ok.. Ale chuti vyborne, i ked nie uplne ako nutella, ale to vuubec nevadi..
pokud jste použila uvedené tuky, tak v lednici zatuhne.To že nechutná jako nutela beru jako dobré znamení. 🙂
Tady ani tak nejde o cenu, ale o kvalitu, to je jasné! Super typ
jj, ztuhla.. 🙂 ked to porovnam teraz, tak si uvedomujem ten rozdiel v chuti, nutella z obchodu chuti ako obycajny tuk s trochou kakaa..
Home-domácí, a to tu přeci jde. Zabaví se celá rodina. Nejlépe,když se všichni zapojí a pak si společně u stolu všichni pochutnají. Víš co do toho dáš a děti se tím i učí. Každý víkend něco domácího a je to lepší program než sedět u televize a baštit např.tu nutelu koupenou v marketu. Za chvíli ani děti nevědí,co jedly.Takhle se těší na příští spol.víkend a mají o čem povídatsvým kamarádů. Nakonec jim tu domácí.. (spíše atmosféru )leckdo bude zavídět.Jana-nejsem robot:-)
Jak prosim drtite ty orisky na pastu? Aby to bylo uplne hladke? Diky.
Tak jsem vyzkoušela,jen místo oleje jsem dala 3lžíce plnotučného mléka (našlehat).Konzistence výborná – z lednice se dá hned natírat.A není tak tučná jako s olejem.Jinak ta chuť je božská 🙂
bude to asi dobrota… Jen přemýšlím, že ten tuk asi bude stejně schovaný v té čokoládě…
Přemýšlím, co je ta půl lžíce vanilky. Originál vanilka z lusku to asi nebude, to by se prodražilo 🙂 Asi tam sypnu vanilkový cukr..
Mám jen ponorný mixér, ořechy s tím nešly….pasta? Ale kaj!…byla z toho chutná oříšková čokoláda.
Ono je ve vanilkovém cukru totiž srááášně moc vanilky… když už tak aspoň aroma když tam chcete něco cítit!
taky mám tyčový a když je trpělivost, je i pasta;-) Mixovala jsem si arašídové máslo z arašídů. Pár vteřin mix, pak jsem si šla po svých a pokaždé, co jsem šla kolem kuchyně, jsem chvilku mixovala, ať neodrovnám motor.. pomalu jsem to začala vzdávat, když to přišlo 🙂 takže lískáče půjdou stejně, jen ta trpělivost.. Jinak na nutelu znám variantu salko+hořká čoko+oříšky
Právě jsem ji dodělala a je vynikající…Moc moc děkuju za tenhle blog a recepty v něm 🙂
Tak to urcite musim zkusit! Uz ted se mi sbihaji sliny. Co se povazuje za kvalitni cokoladu? Horka s hodne procentama kakaa?Perfektni tipy fakt na vsechno se tu najdou, super stranka!
Mazlavá pasta z lískových oříšků šla udělat i tyčovým mixérem, jen to chvíli trvá. Použila jsem na to čokoládu Milku, olej burákový a Nutella je naprosto fantastická. Nechutná jako ta chemická, trochu jinak ale to vůbec ničemu nevadí.
zdravím, chtěla bych se zeptat, zda by řepkový olej nešel nahradit třeba kokosovým? dííky
Jeste jsem nezkousela, ale tez budu hradit repkovy kokosovym olej, uz jsem ho ruzne v peceni aj nahrazovala a rekla bych ze to jeste chut dezertu podtrhne – urco jednak vuni a tez strukturou
já si myslim že originál nutella je dobrá a že nic jinýho to nemůže nahradit. Na vlastí oči jsem viděla jak se vyrábí a nic špatnýho tam nedávají je z dobrých surovin.
Mohu místo ořechů dát arašídy? na lískove mám alergii. Děkuji L.