Domácí bezedný jogurt
V prvé řadě, pokud jíte jogurty rychlostí jakou my, nepotřebujete jogurtovač. Co potřebujete je kvalitní mléko a jogurt (žádný latex), nejlépe přímo z farmy. Pokud to není ve Vašich silách, tak v obchodech seženete mléko Amálka eventuelně jiné bio.

Co budete potřebovat místo jogurtovače je větší láhev, nejlépe skleněnou s neprodyšným uzávěrem, ve které budete Váš jogurt uchovávat.
![]() |
Nádoba vhodná k uchování jogurt musí mít uzavřená. |
Do nákupního seznamu si tedy připište nic víc a nic míň než:
1 litr mléka
1 kelímek kvalitního bílého jogurtu (nic nezkazíte když bude bio)
Postup:
Mléko nalijte do hrnce a ohřejte na 40 stupňů.
Přidejte jogurt a promíchjte.
Směs přelijte do velké sklenice (je dobré ji pořádně umýt, nejlépe i vyvařit) s uzavíratelným hrdlem a nechte při pokojové teplotě pracovat.
Za 12 hodin můžete dát do lednice a pojídat.
Tip:
Až si pomlsáte a zbyde Vám poslední dávka jogurtu, použijte ji na další várku. Vytvoříte si tak seriovou výrobu a nebudete muset jogurty dokupovat.
Dobrou chuť a hlavně Na zdraví! 🙂
[…] si děláme doma sami, ale řecký si kupujem. Furt jsem si myslela, že je v tom nějaká řecká věda a ani jsem se […]
[…] potřebovat: Mandlový olej (seženete tady) kvalitní jogurt (udělejte si ho sami) a med kurkuma prášek a […]
[…] potřebovat: 1500ml kvalitního nejlépe vlastního jogurtu 200 ml zakysané smetany 1 lžičku soli (malá, zarovnaná, ale můžete dát i […]
S tou výrobou jogurtu to asi nebude košér , pretože mlieko treba predtým pasterizovať – t.z. zahriať na 70°C aby sa zničili choroboplodné zárodky , Inak je postu ten istý
Mléko chce zahřát cca 95°C, kdy se štěpí bílkoviny, bez toho jogurt nebude mít tu správnou konzistenci, poté se má schladit na 42-47°C a očkovat.
Dělám doma a je výborný. Dnes se mi ale po přidání 0,5l jogurtu okamžitě směs srazila na kousíčky a oddělila syrovátka. Normálně používám malý jogurt. Nevíte, čím to bylo?