Domácí chleba
Až postavíte zeď a nic to s vámi neudělá, doporučuji upéct si chleba. Příprava, hlavně hnětení chleba má terapeutické účinky a vůni čerstvě upečeného chleba, která se vám bude linout celým domem, nenahradí žádná aroma lampa.
Na dva pěkné bochánky budete si potřebovat:
2 hrnky žitné mouky
425 ml světlého piva (to je asi 1,5 hrnku)
sáček droždí
1 vajíčko
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíci soli
3 hrnky hladké mouky
2 lžíce Extra Virgin olivového oleje
bylinky a semínka dle vaší chuti a možností
Postup:
Smíchejte dva hrnky žitné mouky, 1,5 hrnku světlého piva a půl sáčku droždí a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.
![]() |
Vykynulou směs smíchejte s 1 vajíčkem, 2 lžícemi Extra Virgin olivového oleje, 2 lžící cukru, 1 lžící soli, 3 hrnky hladké mouky. Přidejte na drobno nasekané bylinky. Teď je čas si užít hnětení, tak do toho … správně uhnětené těsto je vláčné, hladké, nelepí se.
![]() |
Hotové těsto rozdělte na půlky a položte do misek vymazaných olejem a nechte další hodinu kynout:
![]() |
Poté položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Můžete nahoře chlebíky naříznout do křížku, lépe budou kynout. Posypte semínky na ozdobu.
![]() |
(Click on photo to enlarge) |
Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte před a při pečení vodou. Pečení při 170C trvá asi 40 min.
![]() |
Upečený chleba, je nejlepší jíst ještě za tepla s máslem.
![]() |
Tip:
Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přidejte lžíci soli.
[…] Možná vám nebude pečení ze starého chleba připadat dost sexy. Počkejte ale, až vám tihle kluci recyklovaní provoní celou kuchyň! Připomínám, že skalní houmejďáci (jak uvidí mouku a pec) si i chleba dělají doma sami. […]
[…] Domácí chleba […]
[…] Domácí chleba […]
[…] a nezapomeňte si upéct domácí chleba. Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je […]
[…] přímo na pečivo. A že si pečivo děláte taky doma sami, no to my přece taky víme… chleba, croissanty, dalamánky a teď už i rohlíky. Ti, co si to dělají doma sami prostě […]