Domácí máslo
Měla bych asi vyslat varování, že při výrobě domácího másla v malém asi moc neušetříte. Přijde vás 2-3x dráž než v obchodě. Za to ale nemusíte špekulovat nad etiketou, jestli to je máslo nebo převlečený podřadný tuk a hlavně(!) a chuť je mimo tento svět. 🙂
Koupit si budete muset dostatek šlehačky, z jednoho litru uděláte plus mínus 300 gramové máslo.
Šlehačku šlehejte dokud se vám neoddělí podmáslí a máslová hmota. Tu potom dejte do síta a vymačkejte zbytek podmáslí. Čím víc podmáslí dostanete pryč tím déle Vám máslo vydrží.
To si schovejte a udělejte si z něj Creme Fraiche.
Máslo dejte do nádobky k tomu vhodné, a nechte v lednici.
Můžete experimentovat s přimícháváním bylinek, soli… dle libosti. Bude vám chutnat určitě na domácím chlebu.
Další nápady, které by se vám mohly líbit:
Malý tip na výrobu másla.Pokud máte v dosahu zemědělce, co prodává OPRAVDICKÝ nepasterizovaný mléko, tak je uplně jednoduché si máslo v malém vyrobit.Když si koupíte mléko, nalijte ho do širší nádoby, nechte ho pořádně ustát. Pak lžící opatrně sbírejte smetanu a tu si nalijte do skleničky třeba od výživy, asi tak menší půlku. Sklínku pak zašroubujte a zabalte ji do středu utěrky. Konce utěrky držte v ruce (mělo by vzniknou takové "kladivo", kdy místo rukojeti držíte oba konce utěrky a místo železa je ta sklenička zamotaná v utěrce) Těžko se mi to popisuje, ale je to blbuvzdorné 🙂 No a pak s tím šejkujete, jako byste tloukli do vzduchu. A tak za chvíli skutečně stlučete opravdickou hroudičku másla, tak akorát na chleba. Pak stačí jen přecedit.
Co je menší půlka myslím že půlka je půlka a ne větší nebo menší
No paráda! jak je ten svět jednoduchý, jen jsem si ho zbytečně nechali pěkně zabalit, potisknout a kolikrát i ošidit. Tohle jdu vyzkoušet. DÍKY!!!!Zpátky do kravína! 🙂
RECEPT JE DOBRÝ,ALE PO SLITÍ PODMÁSLÍ JE NUTNÉ MÁSLO PROPLÁCHNOUT STUDENOU VODOU,ABY SE ODSTRANILY ZBYTKY PODMÁSLÍ A MÁSLO PROHNĚTAT,PROPLÁCHNUTÉ DÉLE VYDRŽÍ.
[…] minut, ztlumit na 150 a péci dalších 50 minut. Po vychladnutí posypte cukrem. Doporučuje se s domácím máslem. Líp už to […]
Zdravím – zeptám se ohledně šlehačky – kterou je nejlépe koupit?! Děkuji