Domácí chleba, poctivka jak za starých dobrých časů, na kterou dotace na linku nepotřebujete.

Pokud nemáte po ruce žitný kvásek, zkuste tenhle bochník, ke kterému ho potřebovat nebudete.  Až postavíte zeď a nic to s vámi neudělá, doporučuji upéct si chleba. Příprava, hlavně hnětení těsta má terapeutické účinky a vůni čerstvě upečené křupavé kůrky, která se vám bude linout celým domem, nenahradí žádná aroma lampa.

chleba1

Na dva pěkné bochánky budete potřebovat:
2 hrnky žitné mouky – jemně mleté
425 ml světlého piva (to je asi 1,5 hrnku)
sáček droždí
1 vajíčko
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíci soli
3 hrnky hladké mouky
2 lžíce  Extra Virgin olivového oleje

voda

bylinky a semínka dle vaší chuti a možností

Postup:
Smíchejte dva hrnky žitné mouky, 1,5 hrnku světlého piva a půl sáčku droždí a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.

Vykynulou směs smíchejte s 1 vajíčkem, 2 lžícemi Extra Virgin olivového oleje, 2 lžícemi cukru, 1 lžící soli, 3 hrnky hladké mouky. Přidejte na drobno nasekané bylinky. Teď je čas si užít hnětení, tak do toho … správně uhnětené těsto je vláčné, hladké, nelepí se.

Hotové těsto rozdělte na půlky a položte do misek vymazaných olejem a nechte další hodinu kynout:

Poté položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Můžete nahoře chlebíky naříznout do křížku, budou kynout lépe a radostněji. Posypte semínky na ozdobu.

(Click on photo to enlarge)

Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte před a při pečení vodou. Pečení při 170C trvá asi 40 min.

 

Upečený chleba, je nejlepší jíst ještě za tepla s máslem.

Tip:
Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přidejte lžíci soli.

 

http://www.essential.cz/

Chce se vám víc vyrábět a vytvářet ? Pořiďte si knihu návodů od mě!  Knihy s podpisem nebo i věnováním seženete tady.

 

Další nápady, které by se vám mohly líbit: