(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‚script‘, ‚facebook-jssdk‘)); Až postavíte zeď a nic to s vámi neudělá, doporučuji upéct si chleba. Příprava, hlavně hnětení těsta má terapeutické účinky a vůni čerstvě upečené křupavé kůrky, která se vám bude linout celým domem, nenahradí žádná aroma lampa.

Na dva pěkné bochánky budete potřebovat:
2 hrnky žitné mouky
425 ml světlého piva (to je asi 1,5 hrnku)
sáček droždí
1 vajíčko
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíci soli
3 hrnky hladké mouky
2 lžíce  Extra Virgin olivového oleje

voda

bylinky a semínka dle vaší chuti a možností

Postup:
Smíchejte dva hrnky žitné mouky, 1,5 hrnku světlého piva a půl sáčku droždí a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu.

Vykynulou směs smíchejte s 1 vajíčkem, 2 lžícemi Extra Virgin olivového oleje, 2 lžícemi cukru, 1 lžící soli, 3 hrnky hladké mouky. Přidejte na drobno nasekané bylinky. Teď je čas si užít hnětení, tak do toho … správně uhnětené těsto je vláčné, hladké, nelepí se.

Hotové těsto rozdělte na půlky a položte do misek vymazaných olejem a nechte další hodinu kynout:

Poté položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Můžete nahoře chlebíky naříznout do křížku, budou kynout lépe a radostněji. Posypte semínky na ozdobu.

(Click on photo to enlarge)

Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte před a při pečení vodou. Pečení při 170C trvá asi 40 min.

Upečený chleba, je nejlepší jíst ještě za tepla s máslem.

Tip:
Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přidejte lžíci soli.

Další nápady, které by se vám mohly líbit: